Өглөөний цайнд юу идэж болохгүй вэ?

Өглөөний цайнд юу идэж болохгүй вэ?

З.БАТЦЭЦЭГ

-Амтат сереал нь өглөөний хамгийн муу хоолны жагсаалтыг тэргүүлжээ-

Өглөөний цайнд юу идэж болохгүй вэ?

 



 

Өглөөний цайнд амтат сереал тогтмол идэх нь хөгшрөлтийн явцыг хурдасгадаг. Блинчик, пончик зэрэг их хэмжээний элсэн чихэр агуулсан хоол нь бие махбодид ашиг тусаа өгөхгүй. Өглөөний цайнд ямар хоол хүнс нь эсрэгээрээ эрүүл мэндээ хадгалах, сайжруулахад тусалдаг талаар авч үзье. 

Өглөөний цайнд хамгийн муу зүйлийн нэг бол амтат сереал юм. Хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Кортни Данжелогийн хэлснээр энэ бүтээгдэхүүнийг өглөө тогтмол хэрэглэх нь хөгшрөлтийг хурдасгаж, ерөнхийдөө аливаа хүний ​​эрүүл мэндийг доройтуулдаг. Учир нь сереал нь элсэн чихэр, цэвэршүүлсэн гурил агуулдаг бөгөөд энэ нь биед сөргөөр нөлөөлдөг байна. Элсэн чихэр, цэвэршүүлсэн нүүрс ус нь хүнд үрэвслийг үүсгэдэг бөгөөд хэр их хэрэглэх тусам жин нэмэгдэх, архаг үрэвсэл, гэдэсний эрүүл мэнд муудах магадлал өндөр байдаг. Энэ бүхэн нь хурдан хөгшрөлтөд хүргэдэг. Энэ тухай Eat This, Not That!-н шинжээч мэдээлжээ. Бусад олон хоол тэжээлийн мэргэжилтнүүд үүнтэй санал нийлдэг. Жишээлбэл, саяхан Австралийн хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Сюзи Барелл үүнтэй төстэй санал бодлоо илэрхийлжээ. Түүний хэлснээр та өдрийг амтат сереалаар эхлүүлэх ёсгүй, учир нь бага хэмжээний эслэг агуулдаг учираас тэд хүнийг удаан хугацаанд өлсгөхгүй байж чадахгүй. Хүүхдүүд үүнээс болж өглөө бүх чихэрлэг зүйл идэж хэвшдэг гэж С.Баррел онцоллоо. 

Өглөө бүр идэх ёсгүй хүнсний жагсаалт үүгээр дуусахгүй. Америкийн хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Лаура Буракийн хэлснээр пончик, блинчик, маффин зэрэг элсэн чихэр ихтэй хоол хүнс нь бие галбир, эрүүл мэндэд хор хөнөөлтэй байдаг байна. Мэргэжилтэн онцолж байна: элсэн чихэр хэлбэрээр "хоосон калори" хэрэглэх нь цусан дахь холестерины хэмжээг ихэсгэхэд хүргэдэг. Үүний зэрэгцээ, ийм хоолонд бие махбодод шаардлагатай уураг, эслэг байдаггүй тул цадах мэдрэмж маш хурдан арилдаг. Үүнээс гадна та өглөөний цайндаа шарсан хоол идэж болохгүй гэж анагаахын ухааны доктор, хоол зүйч Юлия Чехонина хэлэв. Өдрийн эхэнд ийм хоол идэх нь таргалалтад хүргэж, улмаар чихрийн шижин, судас хатуурах, элэгний өвчин болж хувирдаг гэдгийг мэргэжилтэн онцолж байна. Өөх тосны агууламж ихсэх нь холецистит, нойр булчирхайн үрэвслийг өдөөж болно. Цөсний хүүдий нь агшилтын давтамж нэмэгдэхэд хариу үйлдэл үзүүлэх боломжтой бөгөөд чулуу байгаа тохиолдолд хагалгааны ширээнд хүрэх ганцхан шууд зам байдаг. Жимс, жимсгэний хувьд хоол тэжээлийн мэргэжилтэн үүнийг иогурт эсвэл тараг дээр нэмэхийг зөвлөж байна. Түүний хэлснээр хүн бүр өлөн элгэн дээрээ жимсийг амжилттай шингээж чадахгүй бөгөөд энэ нь суулгалтанд хүргэж болдог. 

ӨГЛӨӨНИЙ ЦАЙНД ЮУ ИДВЭЛ ТОХИРОМЖТОЙ ВЭ

Сөрөг үр дагавраас зайлсхийхийн тулд өглөө юу идэх хэрэгтэй вэ? Эхлээд та ядаж хэд хэдэн нийтлэг алдаанаас зайлсхийх хэрэгтэй. "Бидний гол алдаа бол уургаа багадуулж, нүүрс усаа хэтрүүлэх явдал юм” гэж хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Марина Макиша хэлж байна. Өглөө хүнд уураг хэрэгтэй, учир нь энэ нь бие махбодийн ажлыг эхлүүлэхэд тусалдаг. Тийм ч учраас усанд чанасан будаа, цөцгийн тостой талх гэх мэт алдартай өглөөний хоол нь өглөөний цайны хамгийн сайн сонголт биш юм, учир нь эдгээр бүтээгдэхүүний хэрэглээ нь бие махбод дахь уургийн дутагдлыг нөхөж чадахгүй гэж хоолны дэглэмч онцлон тэмдэглэв. Гэсэн хэдий ч та ийм өглөөний цайг өндөг, загас эсвэл сүүн бүтээгдэхүүнээр баяжуулж, өглөөний хоолоо тэнцвэртэй болгож болно. Кашанд өглөөний цайндаа бяслагтай талх нэмж болно, харин каш нь 150 гр, бяслаг нь 70 гр орчим байх ёстой. Гэхдээ каша цөцгийн тос эсвэл самартай хийх хэрэггүй, учир нь шаардлагатай өөх тосны хэмжээг хэтрүүлэх эрсдэлтэй гэж Марина Макиша онцлон тэмдэглэв. Өглөөний цай нь уураг, өөх тос, нүүрс ус агуулсан байх ёстой гэдэгт хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Елена Соломатина итгэлтэй байна. Та нэг өдөр нүүрс ус, будаа, дараагийн өдөр нь уургийн өглөөний цай - шарсан өндөг эсвэл бяслаг зэргийг сольж болно гэж тэр тэмдэглэв. Сэндвич хийх үедээ бүхэл үрийн гурилтай талх, бараан мах, загасаар хийж болно. 

Бие махбодийг шаардлагатай шим тэжээлээр хангахын тулд өглөөний цай тэнцвэртэй, олон янз байх ёстой гэж Москвагийн эрүүл мэндийн газрын хоол тэжээлийн ахлах мэргэжилтэн Антонина Стародубова хэлэв. Жишээлбэл, энэ нь бүхэл үр тарианы будаа, өөх тос багатай сүүн бүтээгдэхүүн, тос багатай бяслаг, өндөг байж болно. Дээр дурдсан олон төрлийн хоолонд хүнсний ногоо, жимс жимсгэнэ нэмж оруулах хэрэгтэй. Тиймээс жимстэй аарц,  жимс, самартай каша, өндөгийг янз бүрийн ногоотой- амтат чинжүү, брокколи, бууцай, цуккини зэрэгтэй шарж болно. Хүнсний ногоо эсвэл жимсний салат нь өглөөний цайны цэсэнд төгс тохирно. 

 Зарим хоол хүнс нь жингээ хасахад тусалдаг. АНУ-ын хоолны дэглэмийн мэргэжилтнүүдийн үзэж байгаагаар овъёосны будаа, өндөг, уургийн коктейль, грек иогурт нь жин хасхад тусалдаг гэж үздэг. Овъёосны будаа нь удаан нүүрс ус агуулдаг тул амархан өлсдөггүй. Тэд удаан хугацааны туршид эрч хүч өгдөг, цусан дахь сахарын хэмжээг ихэсгэдэггүй, ядрах шалтгаан болдоггүй гэж хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Паула Доебрич хэлэв. 

Хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Мишель Рикерийн хэлснээр өглөөний цайнд өндөг идэх хэрэгтэй. Өндөг нь цусан дахь сахарын хэмжээг тэнцвэржүүлж, бодисын солилцоог хурдасгах уургийн маш сайн эх үүсвэр юм. Өндөгийг эслэгээр баялаг хүнсний ногоотой хамт идвэл жингээ хасах хүсэлтэй хүмүүст маш сайн сонголт болдог гэж тэр тэмдэглэв. Нэмж дурдахад, өглөөний цайндаа Грек иогурт байнга хэрэглэдэг хүмүүс хэрэглэдэггүй хүмүүстэй харьцуулахад биеийн галбир сайтай, жин бага байдаг гэсэн судалгаа байдаг. 

 

Эх сурвалж: www.iz.ru


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сэтгэгдэл:

Сэтгэгдэл нэмэх